כניסה להליכי גירושין – צעד מורכב שמחייב ליווי משפטי צמוד ומקצועי

משרדנו מייעץ, מלווה ומייצג גברים ונשים כאחד המצויים בהליכי גירושין, ועושה זאת באופן רגיש לקשיים המתעוררים בתקופה סוערת זו של החיים (ולסערת הרגשות הנלוות ומאפיינת את ההליכים המשפטיים הנלווים). למשרד ניסיון רב של 15 שנים בכל הקשור בלווי וניהול "הליכי הגירושין", לרבות סוגיות של תביעת מזונות ומדור, תביעות בעניין משמורת הקטינים, הסדרי ראייה ושהות, חלוקת רכוש, פירוק שיתוף, חלוקה ואיזון הנכסים ועוד. הניסיון הרב אשר צברנו מאפשר בניית אסטרטגיה נכונה השומרת על האינטרסים שלכם, ותורמת לייעול, קיצור והקלת ההליכים ככל הניתן.

עורך דין גירושין

גירושין ו/או כל מחלוקת משפטית בין בני הזוג הינו אירוע אשר נדרש בניהול והכוונה מקצועית. כל אירוע ו/או כל משבר בתא המשפחתי הינו ייחודי ומיוחד. לא מומלץ להיות עוד תיקיה מתוך עשרות או מאות תיקים המונח בארונו של עורך הדין. חפשו לכם את עורך הדין אשר זמין ונכון לתת לכם שירות וטיפול משפטי אותו אתם מבקשים ולו הנכם זקוקים משך כל התקופה בה מתנהלים ההליכים (לעיתים שנים).

תוצאה מיטבית בהליכים מורכבים אלו אינה מגיעה יש מאין והיא תולדה של גיבוש והכנת אסטרטגיה מתאימה ואישית לך הלקוח על בסיס לימוד מעמיק וניתוח כל הנתונים הנוגעים למשבר.

כמה מילים על כניסה להליכי גירושין

אין ספק כי כניסה להליכי גירושין (וכלל ההליכים הנלווים), הוא מהלך בעל משמעויות מרחיקות לכת בכל מישורי החיים, הן בהווה והן לעתיד. 

בהליכים אלו יינתנו, על ידי בית המשפט ו/או על ידי בית הדין הרבני, שורה של החלטות בדבר הזכויות והחובות של כל אחד מבני הזוג המתגרשים.

אסטרטגיה וחשיבה מוקדמת תיקח תמיד בחשבון את מרוץ הסמכויות בין הערכאות הרלבנטיות – היינו, במילים אחרות, באיזה "מגרש" אנו בוחרים לשחק!

"מרוץ סמכויות" הוא מונח משפטי המתאר חלק מטקטיקה של מאבק גירושים בין שני בני זוג. במדינתנו המיוחדת, בעניין זה, קיימות שתי ערכאות משפטיות, האחת אזרחית (בית המשפט לענייני משפחה)  והשנייה דתית (בית הדין הרבני), אליהן יכולים לפנות בני זוג המצויים בסכסוך גירושין ביניהם. על פי החוק הקיים במדינת ישראל, ישנם נושאים מסוימים, הקשורים להליך הגירושין, אשר הסמכות לדון ולהכריע בהם, נתונה לכל אחת מן הערכאות במקביל. הערכאה אשר לה תוענק הסמכות לדון באותו נושא, היא הערכאה אליה פנה אחד מבני הזוג באותו נושא, לפני שבן זוגו הספיק לפנות אל הערכאה המקבילה.

כך למשל, כאשר בני הזוג מגישים תביעותיהם (בענייני רכוש  משמורת על הילדים ומזונות) לבית הדין הרבני ולבית משפט לענייני משפחה במקביל, נקבעת הסמכות על פי מבחן כרונולוגי (מי הגיש תביעותיו קודם). הערכאה שאליה הוגשה התביעה קודם תקנה לעצמה את הסמכות לדון בעניין, כך שיש לבני הזוג אינטרס להגיש כמה שיותר מהר תביעה האחד נגד השני בערכאה בה הם מעוניינים להתדיין. מכאן בא לעולם המושג "מרוץ הסמכויות".

כמובהר לעיל, לא כל סכסוך זהה לאחר ורצוי לא להיגרר לשימוש באקסיומות ו/או דרכי פעולה קבועות ו/או מקובעות.

התפיסה הנפוצה ביותר הינה שהגברים צריכים למהר ולפתוח תיק בבית הדין הרבני ואילו הנשים צריכות למהר ולפתוח תיק בבית המשפט האזרחי (הוא בית המשפט לענייני משפחה). לשתי הערכאות סמכות מקבילה לדון בחלק מהנושאים הקשורים לגירושין, לרבות מזונות אישה, משמורת הילדים וחלוקת הרכוש. מכאן שיש בהחלט חשיבות למהירות נקיטת הפעולות (הגשת תביעות) ושימוש במרוץ הסמכויות.

אולם, יובהר כי לא תמיד "מרוץ הסמכויות" והשאלה מי מבני הזוג יגיש את תביעתו ראשון ואיפה, הינה כה קריטית כפי זעקת מאמרי המידע. ישנם מקרי גירושין בהם התוצאה בשתי הערכאות תהיה למעשה דומה ואז אין בהכרח צורך אמיתי למהר להגיש תביעות. 

כך או כך, ככלל אצבע, מומלץ תמיד לנסות להגיע לפשרה והסכם כולל, בטרם פניה לערכאות.

במרבית המקרים הגברים פונים לבית הדין הרבני בתביעת גירושין אליה הם כורכים את סוגיית הרכוש, משמורת הילדים ומזונות האישה ואילו הנשים פונות לבית המשפט לענייני משפחה, על מנת שביהמ"ש ידון באותם נושאים, בהתאם לחוק האזרחי. מכלול האפשרויות מאפשר לאשה לפנות לבית הדין הרבני בתביעת ובקשות שונות, בהן היא יכולה להשיג (לכאורה) הישגים כספיים או הישגים אשר יגרמו בסופו של יום ל"התנעת תהליכים" אשר יש ויביאו  להישג מיוחל ו/או לשיפור מצבה של האישה.

חשוב לשים לב כי בניגוד לבית המשפט האזרחי, פוסק בית הדין הרבני עפ"י דין תורה. על פי דין תורה לנשים ולגברים זכויות וחובות שונות מאלו שיש להם על פי הדין האזרחי, אולם אין זה אומר כי לנשים אין זכויות. במקרים רבים נשים יכולות לקבל סעדים בבית הדין הרבני, אשר אינן יכולות לקבל בבית המשפט לענייני משפחה. סעדים ניתנים בהתאם להלכה היהודית ולזכויות הנשים בה.

דוגמא I – סעד ייחודי לאישה הניתן רק במסגרת סמכותו של בית הדין הרבני הינו עתירה ל"מדור ספציפי". לאישה הזכות לבקש מבית הדין הרבני צו ל"מדור ספציפי" במסגרת תביעה למזונות או במסגרת תביעה לשלום בית. בצו זה מאפשר בית הדין הרבני לאשה להמשיך ולהתגורר בבית המגורים הספציפי של בני הזוג, עד אשר יסתיים בירור התביעות, דבר שעלול לקחת תקופה ממושכת.
בפועל, מתן הצו למדור ספציפי, מייצר "טריז" המטרפד את מכירת הבית. זאת ועוד, לרב מתן צו כאמור מתנגש עם הליכי התביעה לפירוק שיתוף וכל עוד לא בוטל הצו לבעל לא תהיה אפשרות למכור את הדירה ולקבל את חלקו. אין ספק כי הצו מיטיב מאוד עם האישה ופוגע בזכות הקניינית של הבעל.

דוגמא II – זכאות האישה לכתובתה. כתובה היא שטר עליו חותם הבעל לפני הנישואין. הכתובה נועדה בכדי להגן כלכלית, על אישה, שבעלה מחליט ללא עילה על פי הדין הדתי, להתגרש ממנה. רוצה לומר: כאשר בעל רוצה להתגרש מאשתו ואין לו כל סיבה מוצדקת – הלכתית לגירושין, עליו לשלם לה את שטר הכתובה שנחתם בעת הנישואין. סכום הכתובה נועד על מנת להבטיח את קיומה הכלכלי של האישה, למשך כשנה לאחר הגט. זאת, מכיוון שהבעל מחויב לפרנס את אשתו רק עד יום הגט ולא לאחר מכן.   

חשוב לציין כי לא בכל מקרה שבו גבר הקדים וכרך בבית הדין הרבני את הנושאים הקשורים בגירושין הדבר אינו בר התנגדות ו/או אינו בר שינוי. ניתן ויש לפי צורך להתנגד להליך הכריכה הנ"ל. עורך דין מנוסה ובקיא במטריה זו ידע לתקוף ולהתמודד גם עם גזירה זו.

זכרו! יש להקדים מחשבה רבה בטרם ביצוע הפעולות ו/או נקיטה בהליכים משפטיים הנוגעים ועוסקים בתחומי חיים כה רגישים – גירושין – ילדים – רכוש.

חובה להתייעץ עם עורך דין מנוסה אשר יוכל לסייע לך הלקוח למפות את התהליכים וההליכים העומדים לבוא ולהתכונן בהתאם – תוצאות מיטביות הן נגזרת של הכנת אסטרטגיה המבוססת לימוד ושיכלול כלל הנתונים הנוגעים למשבר.

הסכם גירושין כולל - הדרך הקצרה, הנוחה והחסכונית ביותר

הליכי גירושין עשויים להתפרש על פני תקופה ארוכה, ובוודאי אם מדובר במצבים מורכבים כמו בני זוג אשר בבעלותם (בצורה ישירה או עקיפה) רכוש ו/או נכסים רבים. מדובר בהליכים שאינם נעימים לבני הזוג, מעורבים בהם לרב רגשות כואבים, לעיתים ננקטים צעדים אגרסיביים ומתקיימים דיונים סוערים רוויי אמוציות. 

אין כל ספק כי הסדרת המשבר בין בני הזוג, על דרך עריכת "הסכם כולל" (מתייחס לכלל התביעות לרבות הגירושין, כלל הרכוש והנכסים, משמורת הילדים והסדרי הראייה) הוא בבחינת דרך המלך, אשר לרוב גם מייצר תוצאה מיטבית לבני הזוג. מהצדדים נחסכת התנהלות קשה וטעונה, משך שנים לעתים. מהילדים נחסכת עוגמת הנפש בגין צפייה וחווית ההורים המצויים במלחמת עולם. על כן, כל עוד הדבר אפשרי ובמידה שיש קו תקשורת פתוח בין בני הזוג, עדיף למצות תחילה את האפשרות של עריכת הסכם גירושין (גירושין בהסכמה). מדובר בהסכם המסדיר את כל הפרטים שאמורים היו להיות מוסדרים על ידי בית המשפט או בית הדין, אך זאת באופן יותר נינוח, תוך הקשבה לצרכים ולרצונות של הצד השני, דבר הסולל את הדרך לשיתוף פעולה טוב יותר בעתיד.

יתר על כן, הסכם גירושין משאיר את הכוח להחליט, לבחור, לוותר ולהתעקש על נושאים מסוימים, בעוד כניסה לבית המשפט מעבירה במידה רבה את הכוח מהידיים שלכם לידי השופטים או הדיינים. לכן, אם הדבר אפשרי מומלץ לפנות אל משרדנו שיסייע לכם לכתוב הסכם גירושין המתייחס לכל פרט רלוונטי, הצופה את פני העתיד ומתחשב בצרכים וברצונות, במצב הכלכלי, בסוגי והיקף הנכסים, וכמובן בטובתכם ובטובת הילדים. הניסיון הרב שצברנו בתחום יסייע ליצור הסכם המקובל על שני הצדדים, ואשר לאורו תוכלו להתנהל בצורה ברורה בעתיד לבוא. יש לציין כי ההסכם צריך להיות מאושר בסופו של דבר על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, וברוב הגדול של המקרים ניתן  האישור ללא התערבות.

נשמח לעמוד לשירותכם בכל עת

צור קשר